ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА О ОБНОВЉИВИМ ИЗВОРИМА ЕНЕРГИЈЕ
10.08.2011

У циљу унапређења квалитета живота грађана Палилуле и квалитетније сарадње са Занатском комором, организацијама цивилног друштва, управама и установама Града, посебно на изради пројеката од интереса за локалну заједницу у 2011/2012, руководство Градске општина Палилула организовало је тематску панел дискусију о „алтернативним облицима енергије и могућностима њене примене у општини“.

Након уводне речи представника Градске општине Палилула, Славољуба Савића, помоћника начелника Управе и пројекције кратких спотова и филма о БИОМАСИ, реализовани у продукцији ЕКОполиса, о овој значајној теми говорили су проф.др Томислав Павловић (професор на ПМФ), дипл.инг Благоје Станисављевић, председник Занатске коморе Србије, Соња Поповић, председница Савета за заштиту животне средине Града и мр Горан Вучковић, председник Савета за енергетску ефикасност Града,  

Затим је компанија ЕЛДИ, у холу Нишког културног центра организовала презентацију СОЛАРНОГ ГЕНЕРАТОРА ЗА ПРОИЗВОДЊУ СТРУЈЕ.  

У наставку панел дискусије говорили су и учесници скупа: Биљана Ђорђевић,члан УО Удружења самосталних привредника; дипл.инг Војислав Беган, председник ИО Скупштине коморе занатлија: Родољуб Митић, члан Управног одбора Коморе занатлија: представници Савета грађана; реализатори пројекта „БИОгенератор“, ЕКОполис мреже; представници организација цивилног друштва; представници Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша; привредници и заинтересовани грађани

Циљ овог разговора, по речима председника општине, проф.др Игора Новаковића, биo je да се сагледају активности и могућности успостављања сарадње и партнерства локалних власти са Занатском комором и струковним удружењима, организацијама цивилног друштва, привредницима у склопу европских интеграционих процеса и програмских активности Градске општине Палилула.

Будући да потрошња енергије у свету расте, интересовање за коришћење алтернативних облика енергије у енергетске сврхе, посебно биомасе, је огромно. Србија спада у земље које су велики потрошачи енергије. У нашој земљи се троши шест пута више енергије у односу на 27 земаља Европске уније. У погледу енергетске ефикасности Србија је иза Македоније, Бугарске, Босне и Херцеговине и Хрватске. Зато је одлуком Владе Србије, 2011. година проглашена годином енергетске ефикасности у нашој земљи. Током проглашења године енергетске ефикасности у Србији, потписана је декларација. Почетком године дефинисан је план и програм, а Владе Србије основала је и Фонд за енергетску ефикасност. Да би се спречило  расипање енергије, како је најављено, интезивно ће се радити на повећању нивоа енергетске ефикасности, реконструкцијом постојећих енергетских постројења и довршавањем пројекта паметних мрежа за дистрибуцију електричне енергије.Важно је уштедети што више енергије, посебно у домаћинствима, што се најбоље постиже градњом паметних кућа и зграда. Домаћинства коначно могу да рачунају на субвенције и повољне кредите за уређење фасада и термоизолацију кућа, као  и увођење ефикаснијег грејања.